Selecteer een pagina

ARRENSLEDE

SPECIFICATIES

  • gemaakt in de achttiende eeuw
  • massief stuk lindehout, pen-gatverbinding voor de hals

Collectie: Nederlands Openlucht Museum

De slede is tentoongesteld tijdens de winteropenstelling 2013 in het Nederlands Openluchtmuseum.

HISTORIE

Aangetroffen staat
De verflaag op de hele arrenslede was erg vies door stof en vuil. Verder waren er tal van beschadigde plekken en eerdere retouches (overschilderde plekken). De romp van de zwaan is in het verleden aangetast door schimmel/houtrot. De ontstane gaten zijn tijdens een eerdere restauratie gevuld met een steenachtig vulmiddel, gewapend met ijzerdraad. Naast het feit dat deze vullingen geen schoonheidsprijs verdienden, begonnen deze ook weer af te brokkelen.

Schoonmaken
Het schoonmaken van de verflaag hebben we in een aantal stadia gedaan. We zijn begonnen met het verwijderen van het oppervlaktevuil. Toen bleek dat er over het wit een dunne grijzige verflaag zat. Deze is waarschijnlijk in het verleden opgezet om beschadigingen te verhullen. Met een waterige gel bleek het grijs goed te verwijderen. Vervolgens hebben we zoveel mogelijk onderliggende oude overschilderingen verwijderd.

Vullen
In overleg hebben we besloten om de gaten met lindehout te vullen, omdat dat op dezelfde manier ‘werkt’ als de rest van de houten zwaan. Op den duur zal het vulmiddel wel weer loskomen doordat het omliggende hout krimpt en uitzet.

Zwakke en vermolmde delen hebben we geïmpregneerd met acrylaathars.

Ten slotte zijn de beschadigde plekken gevuld en geretoucheerd.