Selecteer een pagina

STERKABINET

SPECIFICATIES

  • gemaakt tussen 1695 en 1710
  • de kast is gemaakt van eikenhout, gefineerd met diverse houtsoorten zoals: olijf, hulst, purperhart, koningshout, ebben en wit koehoorn.
  • bijzonder: uiterst fijne marquetterie (zaagwerk), ook wel ‘seaweed’ genoemd.

Collectie: Particulier

Eén van de deuren staat afgebeeld in het Rijksmuseum Bulletin (Volume 60 (2012)/4). Het meubel wordt vergeleken met een kruisvoetkabinet (met lakpanelen) uit de collectie van het Rijksmuseum. Deze komt waarschijnlijk uit hetzelfde atelier.

HISTORIE

Staat
Door werking van het onderhout zijn krimpnaden in de deuren van dit uitzonderlijke Nederlandse sterkabinet ontstaan. Door de krimpscheuren liep de tekening van de marquetterie niet meer door. Het vullen van de naden was daardoor geen optie.

Deuren
Het moeilijkste deel van deze restauratie werd zonder meer gevormd door de deuren. Deze zijn opgebouwd uit drie brede, staande, eiken planken. Tegen de boven- en onderzijde zijn hoge planken aangezet: de zogenaamde rekeinden. Uiteindelijk is besloten om de rekeinden van de deuren los te maken en de planken opnieuw aan elkaar te lijmen. Hier moest een technisch zeer lastige ingreep voor worden uitgevoerd: stukken fijne marquetterie op de hoeken moesten los worden gemaakt.

Met gepaste trots mogen we zeggen dat het bijzonder goed gelukt is en het resultaat werkelijk prachtig is!